II Jornada Matemàtica al 4C

II Jornada Matemàtica al 4C

IMG_0036

 

El passat dijous 15 de març, en el marc de la celebració mundial del certamen del Cangur 2018, vam organitzar la 2a Jornada Matemàtica del Quatre Cantons. A més de l’estona de les proves Cangur, l’alumnat de cada nivell va gaudir d’un taller per descobrir algun concepte matemàtic d’una manera més lúdica.

 

SR_1C_5L’alumnat de 1r d’ESO va viure un roomscape organitzat per Explorium que recreava una estació espacial des d’on havien de posar a prova els seus coneixements científics per aconseguir sortir amb èxit. Van completar la jornada amb jocs de taula que fan les matemàtiques més divertides i que us recomanem: Halli Galli, awalè, Master mind, escacs, Jungle speed, Tantrix, Dobble … Alguns alumnes van poder experimentar amb el seu propi joc de creació, resultat del projecte del 1r trimestre.

L’alumnat de 2n d’ESO va fer un taller de construcció de poliedres amb canyes i netejapipes. Després van poder contemplar la geometria de les bombolles de sabó, una experiència única de la mà del gran Anton Aubanell.

Pel que fa a l’alumnat de 3r d’ESO van participar d’una intensa wikirecerca sota el nom de “Dona i ciència”: per grups i amb un temps limitat havien de “descobrir”  12 dones que van fer grans aportacions a la ciència i van confeccionar un vistós mural com a producte final.

Per últim, l’alumnat de 4t d’ESO van visionar la pel·lícula  The Imitation Game (Descifrando Enigma) com a introducció a l’apassionant món de la criptografia i que va seguir amb una xerrada-taller de l’Òscar Font.  L’Òscar, que ja ens va visitar el curs passat, ens va portar una màquina Enigma i ens va explicar amb molt d’entusiasme el seu funcionament. A més, vam aprendre qui va ser el matemàtic Alan Turing i quina va ser la seva contribució a la informàtica i a la matemàtica. Per últim, l’alumnat va participar d’un taller de criptografia on van poder demostrar tot allò que havien après.

L’alumnat de batxillerat que va voler participar de les proves Cangur va anar fins al Campus de la Ciutadella. El trajecte d’anada i tornada va ajudar a treure nervis i a comentar les qüestions amb el professorat acompanyant.

Gràcies a tothom per fer possible aquest dia !

Share this post